Hologram ekranları için dev adım

Hologram ekranları için dev adım

Hologramlar, gelecekçi ekranların mükemmel bir özelliği olarak tanımlanabilir. Bilim-kurgu yapımlarının pek çoğu iletişim, reklam ve hatta sanal doktor olarak hologramları kullanmayı seviyor. En temel anlamıyla hologramların, özel gözlükler olmadan geniş bir açıdan görülebilen 3D görüntüler oldukları söylenebilir. Ancak hologramların üretimi, genellikle büyük cüsseli ekranlara ihtiyaç duymalarından dolayı pek kolay değil.

Neyse ki bu durum yakında değişebilir. Araştırmacıların Nature Communications’da bildirdiklerine göre hologramların daha ince bir düzen ile görülmelerine izin veren yeni bir ekran geliştirildi. Araştırma yazarı Jungkwuen An ve arkadaşları, görüntülerin normal ekranlara göre 30 kat daha geniş olan bir açı aralığından 3D gözükmeye devam ettiklerini belirtiyor.

Ekran 1 santimetreden daha ince ve tek çipli özel bir işlemci ile birleştirilmiş durumda. Görüntüler için önemli olan aydınlatmayı sağlamak için de özel bir arka ışık ve ışık bükme mekanizması kullanılıyor. Ekip, bunu göstermek için su bitkileri arasında yüzen bir kaplumbağanın 4K videosunu kullandı.

41467 2020 19298 MOESM4 ESM41467 2020 19298 MOESM4 ESMCaption: A real-time interactive slim-panel holographic video. Movie clip is experimentally recorded for a real-time interactive slim-panel holographic video. It is corresponding to Fig. 6 in the main article. The movie is taken 1 m in front of the LCD panel. The movie shows images of the holographic video with real objects such as water plants. The user can interact with the turtle in real-time by using a keypad. Credit: An et al.

Kaplumbağa, ekranın yanındaki bir tuş takımı ile kontrol edilerek bu teknolojinin kullanım seçeneklerinin genişliğini ve bu hologramların gerçek zamanlı olarak güncellenebildiğini gösterdi. Ekran 25,6 santimetre uzunluğunda ve 30 fps ile güncellenen 8 milyon vokselden (hacim-pikselleri) oluşuyor.

Tabii ki bu, henüz telefonlarımız veya tabletlerimizde hologramlara hazır olduğumuz anlamına gelmiyor. Sistem her ne kadar daha ince bir ekran ile çok daha verimli olsa da, 10 santimetreden biraz daha az boyutu ile henüz günlük kullanıma hazır değil…

Tekno Haberin

TeknoHaberin.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı blog sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknohaberin.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir