Kızıl gezegendeki mavi kumlar

Kızıl gezegendeki mavi kumlar

Yukarıdaki görüntüdeki kum tepeleri mavi görünüyor olabilir. Ama bu görüntü, Kızıl Gezegen Mars’a ait. Elbette Mars’taki kum gerçekte mavi değil. Sonradan renklendirilmiş olan bu görüntü, Mars’taki sıcaklık değişikliklerini görselleştirmek için hazırlandı. Daha soğuk bölgeler mavi, daha sıcak olanlar ise turuncu olarak işaretlenmiş durumda. Buradaki görselde görülen kum tepeleri Mars’ın kutup bölgesini çevreliyor. Burada sıcaklıklar -153 derecelere kadar düşebiliyor. Güneş ışınlarının geldiği, daha sıcak olan bölgeler ise sarı ile gösteriliyor.

Görüntü, Aralık 2002 ile Kasım 2004 arasında Mars Odyssey yörünge aracı üzerindeki Termal Emisyon Görüntüleme Sistemi cihazı tarafından çekilen fotoğraflardan oluşuyor. NASA bu görüntüyü Mars’ta halen çalışmakta olan en eski uzay aracı olan Mars Oddysey’in 20. yılını kutlamak için yayınlandı.

Tekno Haberin

TeknoHaberin.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı blog sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknohaberin.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir