Kripto para miras bırakılabilir mi?

Kripto para miras bırakılabilir mi?

Son dönemde özellikle Elon Musk’ın tweetleri sonrası gözler kripto paralara, ülkelerin dijital para çalışmalarına çevrilmiş durumda. Peki, mevzuat açısından kripto para miras bırakılabilir mi? Avukat Bilal Çelik, kripto paranın miras olarak bırakılabileceğini söylüyor ancak uyarılarını sıralıyor. Çelik, konunun hukuki yorumunu şöyle anlatıyor:

Online bankacılığın ardından gelişen teknoloji ile birlikte sanal paralar kullanılmaya başlanmıştır. Fiziki paranın artık küreselleşen dünyaya yetmediği görülmektedir. Sanal para birimleri içerisinde en çok kullanılanlar şimdilik Bitcoin, Ethereum, Cardano vb. gibi sanal paralardır.

Sanal para özetle elektronik ortamda transfer edilebilen, ticareti yapılabilen ve karşılığının olması da şart olmayan değerin dijital temsilidir. Sanal paraların sözleşmeye konu olmasında hukukumuzda lehte veya aleyhte herhangi bir düzenleme bulunmadığı için taraflar arasında meydan getirilecek sözleşmelerin Türk Lirası cinsinden değeri mahsup olduktan sonra da gerek Borçlar Kanunu gerekse de Türk aracı firmalar dolayısıyla haciz şerhi işlenmesi noktasında herhangi bir engel bulunmayacaktır.

Alakalı aynen iade söz konusu olamayacağı için bedelinin tahsili söz konusu olabilecektir.

MİRAS SAYILIR MI?

Sanal paranın miras bırakılması ile ilgili hukuki değerlendirmesini yapacak olursak Türk Medeni Kanununda değere sahip olan her türlü olgunun mirasa konu edilebileceği vurgulanmıştır. Kripto paralarla ilgili durumlarda ise kişilerin sanal paralarla alakalı şifrelerini mirasçılara bırakmış olması gerekmektedir. Kripto paraların korunmasında ve piyasalarda bu kadar önem arz eden noktası olan şifreleme konusu mirasta ana unsur olarak karşımıza çıkar. Miras bırakanların mirasçılarına gerekli paylaşımları yapmasıyla mirasçılar da her türlü tasarruf haklarına haiz olacaklardır. Ölen kişinin şifrelerine sahip olmayan mirasçıların hesaba ulaşamayacağı için malvarlığı üzerinde tasarrufta bulunmaları da söz konusu olamayacaktır. Kripto paraların hukukta karşılığı olmaması sebebiyle de Türk Hukukunda bir karşılık, bir muhatap bulunamayacaktır.

Özel anahtarları sağ iken paylaşması durumunda ise miras bırakan kişi hayatta olduğu sürede bu mal varlığını elinden kaybetme durumu ile karşı karşıya kalacaktır. Çünkü şifrelerin ya da özel anahtarların paylaşılması demek aynı zamanda bu kişilere ilgili hesaplarda tasarrufta bulunabilme olanağı verme anlamına da gelmektedir.

Özetle kripto paraların miras bırakılabilmesi hukuken mümkündür ancak icra aşamasında birtakım sıkıntıları içerisinde barındırmaktadır.

Meydana getirilecek yasal düzenlemelerle birlikte daha detaylı yorum yapabilmemiz mümkün olabilecektir.

Tekno Haberin

TeknoHaberin.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı blog sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknohaberin.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir