Nobel Kimya Ödülü açıklandı!

Nobel Kimya Ödülü açıklandı!

2020 Nobel Ödülleri’nin sahipleri açıklanmaya devam ediyor.

2020 Nobel Kimya Ödülleri’ni kazananlar açıklandı. Nobel komitesi 2020 Nobel Kimya Ödülü’nü Emmanuelle Charpentier ve Jennfier A. Doudna’ya verdiklerini açıkladı. Emmanuelle Charpentier ve Jennifer A. Doudna, genom düzenleme üzerine geliştirdikleri metot ile ödülü kazandı.

Emmanuelle Charpentier Kimdir?

Emmanuelle Charpentier (Emmanuelle Marie Charpentier), mikrobiyoloji, genetik ve biyokimya alanlarında Fransız bir profesör ve araştırmacıdır. 

Jennifer Doudna Kimdir?

Jennifer Doudna ise Amerikalı biyokimyacı. 56 yaşındaki Profesör Doudna, biyokimya ve genetik alanındaki çalışmaları ile ödüller kazanmış ve akademi üyeliklerine kabul edilmiştir. 2000 yılında yaptığı X ışını kristalografisi ile ribozimin yapısı keşfi ile de ödül almıştı.

2012 yılında, Jennifer Doudna ile Emmanuelle Charpentier, bakterilerin dış etmenlere bağışıklığında rol oynayan enzimler olan CRISPR/Cas9’un, programlanabilir bir şekilde genomun değiştirilip düzenlenmesinde kullanılabileceğini öneren ilk bilim insanları oldular.

2020 Nobel Fizik Ödülü ise Üç Bilim İnsanı Tarafından Paylaşıldı 

Bilim insanları Roger Penrose, Reinhard Genzel ile Andrea Ghez’in kara deliklerin keşfine yaptığı katkıdan ötürü ödüle layık görüldüğü bildirildi. Ghez, Nobel tarihinde bu ödülü kazanan dördüncü bilim kadını oldu.

BREAKING NEWS:
The Royal Swedish Academy of Sciences has decided to award the 2020 #NobelPrize in Physics with one half to Roger Penrose and the other half jointly to Reinhard Genzel and Andrea Ghez. pic.twitter.com/MipWwFtMjz

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 6, 2020

Nobel Komitesi’nden yapılan açıklamada, ödülün yarısının Penrose’ye “genel görelilik teorisinin karadeliklerin oluşumuna yol açtığını gösterdiği için” verildiği, diğer yarısının ise Genzen ile Ghez’e “görünmez ve son derece ağır bir nesnenin galaksimizin merkezindeki yıldızların yörüngelerini yönettiğini keşfetmeleri” nedeniyle verildiği belirtildi.

Tekno Haberin

TeknoHaberin.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı blog sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknohaberin.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir