Rüzgardan hızlı gitmek mümkün mü?

Rüzgardan hızlı gitmek mümkün mü?

Popüler bilim iletişimcisi ve Veritasium YouTube kanalının yaratıcısı Derek Muller ve UCLA fizik profesörü Alexander Kusenko, on yılı aşkın bir süredir hararetli tartışmalara neden olan, rüzgarla çalışan bir araç konusunda 10.000 dolarlık bir bahse girdi. Söz konusu aracın adı Blackbird ve rüzgarla çalışıyor. Bir fizik tartışmasını kanıtlamak için inşa edilmiş deneysel bir kara yatı olan Blackbird’ün yanıtlamaya çalıştığı soru şu: Tek ivme kaynağı rüzgarsa, kendisini iten rüzgarlardan daha hızlı hareket edebilir mi?

İlk başta, bu, evrenimizin temel ilkelerinden biri olan enerjinin korunumu yasalarını ihlal ediyor gibi görünüyor. Fizik, rüzgarla çalışan araçların rüzgar yönüne uygun açıyla yönlendirildiklerinde rüzgar hızlarını aşabileceğini söylüyor, ancak rüzgar yönüne tam olarak paralel gittiklerinde bunu yapmaları mümkün değil. 2010 yılında Blackbird’ü tasarlayan Rick Cavallaro, hiçbir zaman bu yasayı aşmanın bir yolunu bulduğunu iddia etmedi, bunun yerine rüzgardan geleneksel olarak beklenenden çok daha fazlasını alabilen bir tasarım icat ettiğini söyledi.  

Blackbird’ün arkadaki tekerleklere bağlı büyük bir pervanesi bulunuyor. Araç rüzgarın etkisiyle hareket ettiğinde, pervane havayı kara yatının arkasına iterek daha hızlı gitmesini sağlıyor. Sonunda rüzgardan bile daha hızlı gitmeye başlıyor gibi görünüyor, zaten iddianın nedeni de bu. Birçok insan bu sonuçlara aşırı derecede şüpheci yaklaşıyor.

Muller, rüzgardan daha hızlı gitmenin mümkün olduğunu savunuyor ve bu iddiayı kanıtlamak için bir video çekti. Videoda aracı bizzat test ettiğini görüyoruz. Alınan ölçümlere göre araç gerçekten rüzgâr hızından daha hızlı hareket ediyor ve sistem düzgün çalışıyor gibi görünüyor. Ancak Kusenko buna inanmıyor. Bu yüzden Muller’le, iddiayı bilimsel olarak kanıtlaması için 10.000 dolar bahse girmiş durumda.

Kusenko rüzgâr hızı sabit olduğunda bu aracın rüzgar hızını aşamayacağını iddia ediyor. Ancak rüzgâr hızı değişken olduğundan dolayı araç hızlanıyor veya yavaşlıyor gibi görünebilir. Yakın bir zamanda bu iddiayı kazananın bilimsel olarak açıklanması bekleniyor. O zamana kadar, Muller’ın yukarıda bahsettiğimiz test videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz:

Risking My Life To Settle A Physics DebateRisking My Life To Settle A Physics DebateEveryone will say this craft breaks the laws of physics. This video is sponsored by Kiwico, For 50% off your first month of any subscription crate from KiwiCo (available in 40 countries!) head to ————————– A HUGE thanks to Rick and Neil for letting me drive Blackbird. Check out Rick’s YouTube Channel for more in depth videos and explanations on going faster than the wind downwind — Gene Nagata made the shoot possible. If you’re a video nerd like me, check out his channel, Potato Jet: Xyla Foxlin for made the model cart used in this video. Xyla builds amazing things like rockets and canoes, check it out! ————————– References Jack Goodman’s YouTube video — Rick’s treadmill footage — Rick’s multiple explanations of how Blackbird works — Forum discussions — Blog — and retraction Gaunaa, M., Øye, S., & Mikkelsen, R. F. (2009). Theory and design of flow driven vehicles using rotors for energy conversion. In EWEC 2009 Proceedings online EWEC Md. Sadak Ali Khan, Syed Ali Sufiyan, Jibu Thomas George, Md. Nizamuddin Ahmed. Analysis of Down-Wind Propeller Vehicle. International Journal of Scientific and Research Publications, 3, 4. (April 2013) ISSN 2250-3153. ) ————————– Special thanks to Patreon supporters: Bill Linder, Paul Peijzel, Crated Comments, Anna, Mac Malkawi, Michael Schneider, Oleksii Leonov, Jim Osmun, Tyson McDowell, Ludovic Robillard, Jim buckmaster, fanime96, Juan Benet, Ruslan Khroma, Robert Blum, Richard Sundvall, Lee Redden, Vincent, Marinus Kuivenhoven, Alfred Wallace, Arjun Chakroborty, Joar Wandborg, Clayton Greenwell, Pindex, Michael Krugman, Cy ‘kkm’ K’Nelson, Sam Lutfi, Ron Neal ————————– Thanks to James Lincoln for building the initial prototypes for a model blackbird. Written by Derek Muller, James Lincoln, and Petr Lebedev Animation by Mike Radjabov and Iván Tello Filmed by Gene Nagata, Derek Muller, Trenton Oliver, AJ Fillo and Emily Zhang Edited by Trenton Oliver Music from Epidemic Sound Additional video supplied by Getty Images Produced by AJ Fillo

Tekno Haberin

TeknoHaberin.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı blog sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknohaberin.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir