Saatler içinde dünyaya düşebilir

Saatler içinde dünyaya düşebilir

Çin Uzay İstasyonu’nun ilk parçası ve çekirdek modülü Tienhı’yı (Gök Uyumu) uzaya taşımak için Long March-5B roketi 29 Nisan’da uzaya fırlatılmıştı. Fırlatılmanın ardından Tianhı modülü roketten ayrılarak planlanan yörüngesine girmişti. Roketin ana gövdesinin de Dünya’da önceden planlanan bir noktaya inmesi gerekiyordu. Ancak roket kontrolden çıktı. Enkazın pazar sabah saatlerinde dünyaya düşmesi bekleniyor

BBCTürkçe’nin haberine göre AB Uzay Gözetim ve İzleme Kurumu (EU SST) Long March 5B roketi enkazının atmosfere giriş saatini, Pazar günü 02.11GMT’den (TSİ 05.11) 190 dakika öncesi ya da sonrasındaki zaman dilimi olarak tahmin ettiklerini söyledi. ABD Yörünge Dönüş ve Enkaz Çalışmaları Merkezi (CORDS) de roketin giriş saatiyle ilgili tahminlerini güncelledi ve Pazar günü 03.30GMT’den (TSİ 06.30) önce ya da sonrasındaki dört saat içinde beklediklerini duyurdu. Rus uzay kurumu Roscosmos’un tahmini ise roketin Cumartesi 23.30GMT (TSİ Pazar 02.30) sonrasında Endonezya’nın güneyinde Timor Denizi’ne düşeceği yönünde. EU SST, internet sitesinden yayımladığı açıklamada, düşüşün etkisinin ‘düşük’ olmasını beklediklerini belirtti ama roket enkazının kontrolsüz ilerleyişinin öngörüleri de zorlaştırdığını söyledi. Pentagon tahminine göre de roket Cumartesi 23.00GMT (TSİ Pazar 02.00) civarında, dokuz saatlik zaman diliminde düşecek.

ÇİN AÇIKLAMA YAPMIŞTI

Çin Dışişleri Bakanlık Sözcüsü Vang Vınbin, 7 Mayıs’ta yaptığı açıklamada “İlgili roketin sahip olduğu teknolojilerin tasarımından anladığımız kadarıyla parçaların büyük kısmı atmosfere girdiğinde yanarak parçalanacak. Havacılık faaliyetleri ve yerde herhangi bir zarara yol açma ihtimali de oldukça düşük.” ifadesini kullanmıştı.

BBC’nin haberinde ise roketin kontrolden çıkmasının ardından roket parçalarının atmosferde sürtünmeden kaynaklı oluşacak yüksek sıcaklıklara dayanıklı kısımlarının dünyaya düşebileceği kaydedilmişti.

Bu parçaların yeryüzüne temasının 9 Mayıs sabah saatlerinde gerçekleşmesi beklendiği bertilen haberde roketin, nereye düşeceği konusu tam olarak bilinmemekle birlikte dünyanın 41,5 derece Kuzey ve 41,5 derece Güney enlemleri arasında bir yere düşeceği tahmin edildiği aktarılmıştı.

TÜRKİYE DE SÖZKONUSU ENLEMLER ARASINDA

Söz konusu enlemler doğudan batıya, Avustralya, Güney Asya ülkeleri, Çin’in orta ve güney bölgeleri, Arap Yarımadası, Afrika kıtası, Türkiye’nin büyük çoğunluğu, Güney Amerika’nın büyük çoğunluğu ve Kuzey Amerika’nın bir kısmını kapsıyor.

NEREYE İNECEĞİNİ TAHMİN ETMEK ZOR

Roketin nereye düşeceği konusu tam olarak bilinmiyor. Enkaz parçalarının yer yüzünün %70’ini kaplayan okyanuslara düşmesi dile getirilen bir tahmin.

(Pentagon) yapılan açıklamada ise roketin Türkmenistan’da bir çöle düşebileceği belirtilmişti.

Konuya ilişkin 7 Nisan’da TRT Haber’e konuşan Türk Astronomi Derneği Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Sinan Kaan Yerli, “Aşağı inmeye başladığında sürtünmeden dolayı parçalanacaklar, küçük parçalara ayrılacaklar. Yüzde 20’si kalacak sadece. Öyle bir nesnenin bir kişiye düşme olasılığı trilyonda bir. Yüzde 70’i su olan bir yeryüzünde karaya düşme olasılığı az. Bunun bir metropol üzerinden geçiyor olması beklenen bir tahmin değil. Garanti veremeyiz sadece tahminlerden söz edilebilir” demişti.

USA Today’ın haberine göre eski bir NASA astronotu ve 2004-2005 Uluslararası Uzay İstasyonu komutanı olan Leroy Chiao, “Bu roketin ana parçası çok büyük ve çok uzun süredir yanıyor. Nereye ineceğini gerçekten tahmin edilemez yapan da bu” diyor.

USA Today’ın haberine göre CelesTrak.com’un bir modeli , roketin Hint Okyanusu‘nda bir yere inebileceğini gösteriyor.

Bir diğer projeksiyona göre ise roket Atlantik Okyanusu‘na düşebilir. 

Pentagon sözcüsü Mike Howard, “Umuyoruz, kimseye zarar vermeyeceği bir yere inecek” dedi.

AĞIRLIĞI NE KADAR?

BBCnin aktardığı habere göre Long March 5B enkazı, dünyaya düşecek en büyük roket enkazlarından biri olacak. Uzmanlar kuru kütlesinin yaklaşık 18 ila 22 ton arasında olacağını tahmin ediyor.

Harvard Üniversitesi Astrofizik Merkezi Astrofizikçi Jonathan McDowell, durum hakkında “potansiyel olarak iyi değil” cümlesini kurmuş ve eklemişti: “En son bir Long March 5B roketini fırlattıklarında, bu işin sonu gökyüzünde uçan ve Fildişi Sahili’ndeki birkaç binaya zarar veren büyük uzun metal çubuklarla sonuçlandı. Neyse ki parçaların çoğu yandı ama yere çarpan devasa metal parçaları vardı. Kimsenin yaralanmadığı için çok şanslıyız. “

Long March 5B’nin nereye düşeceğini tahmin etmek mümkün gibi görünmüyor, ancak McDowell da okyanusun gezegenin yaklaşık% 71’ini kapladığı için en olası sonucun denize düşmesi olduğunu düşünüyor.

Salı günü itibarı ile roket, Dünya’nın etrafında her 90 dakikada bir yaklaşık 27.600km / s hızla ve 300 km’den fazla bir yükseklikte dönüyordu.

Tekno Haberin

TeknoHaberin.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı blog sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknohaberin.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir