SpaceX

SpaceX: Crew Dragon Güvenli Bir Şekilde Fırlatıldı

Aracın ‘Demo2’ adı verilen seferi, ilk etapta Çarşamba günü için planlanmış ancak olumsuz hava koşulları nedeniyle fırlatmaya 16 dakika kala durdurulmuştu.
Fırlatma işlemi, 1969 yılında Ay’a gönderilen ilk uzay aracının fırlatıldığı Kennedy Uzay Merkezi’nden yapıldı. ABD Başkanı Donald Trump da fırlatma işlemini yerinden izledi. Trump yaptığı açıklamada, “Bu daha başlangıç. Bu, gerçekten çok özel bir olay” dedi.
Astronotların ISS’e Pazar günü TSİ 17.30’da ulaşması bekleniyor.
Fırlatmadan kısa bir süre önce SpaceX ekibi astronotlara teşekkür ederek, “Bu güzel gezegenin manzarasının tadını çıkarın” dedi.
Elon Musk’a ait SpaceX şirketinin, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (Nasa) astronotları Doug Hurley ve Bob Behnken’i Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) götüren Crew Dragon adlı uzay aracı fırlatıldı. Böylece, özel sektör ilk kez uzaya insanlı bir araç göndermiş oldu.
Hava durumu uzmanları bugün de hava koşullarının riskli olabileceği tahmininde bulunuyordu. Ancak koşulların elverişli olmasına karar verilmesinin ardından fırlatma işlemi tamamlandı.
Bu uzay görevi, Nasa’nın uzay araçlarını emekli ettiği 2011’den bu yana Uluslararası Uzay İstasyonu’na astronot göndermiyordu. Bu açıdan, bugünkü sefer bir ilk niteliği taşıyor.
Bu misyonu ‘ilkler tarihine’ geçiren bir diğer neden de, Nasa’nın astronotlarını uzaya göndermek için ilk defa özel bir şirketle çalışıyor olması.
ırlatma işleminin başarılı olmasıyla Elon Musk’ın sahibi olduğu SpaceX, insanlı bir uzay mekiğini ABD’den yörüngeye gönderen ilk ticari firma oldu. Böylelikle NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidiş dönüş uçuşlarında Rusya’ya bağımlılığından kurtulması bekleniyor.
NASA ve Musk tarafından cumartesi sabahı yapılan açıklamada, hava durumunun belirsizliğini korumasına rağmen planlanan saatteki kalkışa yönelik hazırlıkların durdurulmayacağı belirtilmişti.
NASA Direktörü Jim Bridenstine sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Bugün için kalkışa hazırlanıyoruz” ifadelerini kullandı ancak kalkışın kötü hava koşulları nedeniyle iptal edilme riski olduğunu da sözlerine ekledi.
SpaceX roketinin ilk olarak 27 Mayıs Çarşamba günü fırlatılması planlanmıştı. Bununla birlikte çarşamba günü hava koşullarının kötüleşmesi üzerine roketin fırlatılışı kalkışa 16 dakika kala cumartesi gününe ertelenmişti.
Tekno Haberin

TeknoHaberin.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı blog sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknohaberin.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir