Wi-Fi 6'ya geçme nedenleri

Wi-Fi 6’ya geçme nedenleri

Dünya kablosuz ağ pazarının lideri olan TP-Link®, Wi-Fi 6 teknolojisine yatırımlarını sürdürüyor ve Wi-Fi 6’lı model sayısını sürekli artırıyor. Yılın ilk çeyreğinden itibaren Türkiye’de Wi-Fi 6’lı modellerini satışa sunan şirket, bu yeni teknolojinin sunduğu tek avantajın yüksek hız olmadığını belirtiyor ve hangi tip kullanıcıların, neden Wi-Fi 6’yı tercih etmesi gerektiğini açıklıyor.

Wi-Fi 6 başka bir deyişle 802.11ax teknolojisinin sunduğu en önemli avantaj elbette yüksek bağlantı hızları. Bir önceki Wi-Fi standardına oranla üç kat daha fazla hız sunuyor. Bu nedenle ağ bağlantısından yüksek hız bekleyen kullanıcılar, örneğin online oyun oynayanlar Wi-Fi 6 teknolojisini tercih edebilirler.  

Hızın yanı sıra belki de Wi-Fi 6’nın sunduğu en önemli avantaj, çoklu erişim desteği. Wi-Fi 6 ile birlikte gelen OFDMA teknolojisi sayesinde, çok sayıda cihazın bağlı olduğu ağlarda daha önce yaşanan yavaşlama, tıkanma gibi sorunlar ortadan kalkıyor. Bu teknoloji aynı zamanda ağa bağlı olan cihazların gereksinim duyduğu bant genişliğini de belirliyor ve buna göre bir kaynak birimi ayırıyor. Böylece ağa sürekli bağlı ve veri aktaran cihazlar ile arada bağlanıp veri aktaran cihazlar ayrışıyor. Çok sayıda cihazın bağlı olduğu ev ve küçük ofislerde kablosuz ağ verimliliği önemli ölçüde artıyor. Bu nedenle Wi-Fi 6 teknolojisini tercih etmesi önerilen bir diğer kullanıcı tipi ise evinde ağa bağlı çok sayıda cihaz olanlar ya da küçük ofisler. 

Ağ verimliliği artıyor

Wi-Fi 6 teknolojisi ağ verimliliğini artırıyor. Wi-Fi 6 teknolojili ürünlerle kablosuz ağa daha fazla cihaz, daha hızlı, daha kesintisiz bağlanabiliyor. OFDMA teknolojisinin bir diğer avantajı sayesinde ağ cihazı gelen ağ trafiğini kontrol edebilir duruma geldi. Bunun sonucunda örneğin Wi-Fi 6’lı bir yönlendirici (router) hangi cihazın ne zaman, ne kadar bant genişliği kullanabileceğini belirleyebiliyor. Özellikle IoT cihazlarının da ağa dahil olduğu akıllı evlerde bu avantaj sağlayan bir özellik. Ayrıca yine Wi-Fi 6 ile gelen ‘hedef uyanma zamanı’ özelliği de akıllı ev cihazlarının sürekli ağa bağlanıp veri göndermesini düzenliyor; gerektiği zaman veri göndermesini sağlıyor. Bu da özellikle çok sayıda akıllı cihazın bağlı olduğu ağlarda enerji tüketimini olumlu etkileyen başka bir avantaj. Şu anda ya da ileride akıllı ev çözümleri kullanan/kullanacak olanlar da Wi-Fi 6 teknolojisine geçebilirler.

Ağa renk atanıyor

Wi-Fi 6 teknolojisi ile gelen başka bir teknolojisi ise BSS Color teknolojisi. Günümüzde her evde Wi-Fi ağı var. Bu da komşularla Wi-Fi sinyallerinin karışması sorununu oluşturuyor. Evimizdeki ağ cihazı, her yerden gelen sinyalleri dinlemeye ve almaya çalışır. Bu da performansı olumsuz etkiler. Ama BSS Color sayesinde artık herkes kendi ağına bir renk atayabiliyor. Örneğin mavi renk ev ağının rengi, komşunun ağ rengi ise kırmızı. Artık yönlendirici sadece mavi Wi-Fi sinyallerini takip edip, kırmızı sinyalleri göz ardı

ediyor. Çok sayıda Wi-Fi ağı olan ve bu şekilde sinyal karmaşası yaşanan evler için de Wi-Fi 6 teknolojisi ağ performansını yükselten bir çözüm oluyor.

Her ihtiyaca uygun bir Wi-Fi 6 ürünü TP-Link’te bulunuyor

Kullanıcılara her ürün grubunda zengin seçenek sunmayı ilke edinen TP-Link, henüz çok yeni olmasına karşın Wi-Fi 6 teknolojisinde de farklı modellere sahip. Bir evin Wi-Fi ihtiyacını karşılayacak yönlendiriciden menzil genişleticiye, Mesh ağ sisteminden adaptöre değin Wi-Fi 6’lı ürün Türkiye’de satışta. Şu anda Türkiye’de Wi-Fi 6’lı beş model yönlendirici, iki adet Mesh ev ağ sistemi, bir model menzil genişletici ve bir PCIe adaptör olmak üzere dokuz farklı çözüm satışta ve model sayısı sürekli artıyor.

Wi-Fi 6 çözümleri, geriye dönük uyumlu ürünler. Yani evdeki farklı ağ standardına sahip (ac, n, vb) ürünlerle de birlikte çalışabiliyorlar. Bu nedenle ağ performansını artırmak isteyenler, hemen Wi-Fi 6 teknolojisine yatırım yapabilirler. TP-Link’in zengin Wi-Fi 6’lı ürün ailesinde her ihtiyaca ve bütçeye uygun bir çözüm yer alıyor.

Paylaş
Tekno Haberin

TeknoHaberin.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı blog sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknohaberin.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir