DUNNING KRUGER, SENDROMU !

DUNNING KRUGER, SENDROMU ; Cornell Üniversitesinin iki psikoloğu Justin Kruger ve David Dunning ‘ in  tanımladığı bir algılamada yanlılık eğilimidir.

Aslında biz bu sendroma güzel bir Türkçe isim takmışız. Halk arasında “Cahil Cesareti” olarak tanımlanan durum tamamen Dunning Kruger Sendromu ‘nu anlatmaktadır.

Justin Kruger ve David Dunning ortaya attıkları teoride özetle; “Cehalet gerçek bilginin aksine, bireyin kendine olan güvenini artırır.” diyorlar.

Dunning Kruger Sendromu araştırmasının sonucunda sendromu özetleyen 4 önemli sonuç ortaya çıkmıştır;

Niteliksiz insanlar ne ölçüde niteliksiz olduklarını fark edemezler.

Niteliksiz insanlar, niteliklerini abartma eğilimindedir.

Niteliksiz insanlar, gerçekten nitelikli insanların niteliklerini görüp anlamaktan da acizdirler.

Nitelikleri, eğitimle artırılırsa, aynı niteliksiz insanlar, niteliksizliklerinin farkına varmaya başlarlar.

Gözünüzde hemen birileri canlandı mı? Ben bir solukta en az 10 kişi sayabilirim. Özellikle günümüz iş yaşamında bu sendromu taşıyan insan bulmak mutluluk sebebi bence!

Diyelim ki çok şanslıyız ve Dunning Kruger Sendromu olan kimseyi tanımıyoruz. Peki bir gün böyle biri karşımıza çıkarsa nasıl tanıyacağız?

Dunning Kruger Sendromu Olan Birini Nasıl Tanırız?

-Bütün her şeyi en iyi kendilerinin bildiklerini iddia ederler

Bu kişilerin en önemli belirtilerinin başında her şeyi en iyi kendilerinin bildiklerini iddia etmeleri gelir.

“Biz biliriz”, “En iyi biz biliriz”, “Ben bilirim”, “Senin için en iyisini ben bilirim”, “Ben senin üstünüm, benden daha mı iyi bileceksin?” gibi sözleri kullananlar Dunning Kruger Sendromu etkisindedirler.

-Bilgiyi ve  eğitimi aşağılarlar

Çok okuyan, iyi okullardan mezun olan, kendisini sürekli geliştiren kişileri aşağılama eğilimindedirler. Bu tip insanlara “Entel” lakabını takarlar. Asıl bilginin sokakta ya da iş sahasında öğrenileceğini savunurlar.

-Çok gürültülü iş yaparlar

Her iş yerinde vardır bu tip insanlardan. Yaptıkları işten çok o iş ile ilgili konuşurlar. Sanırsınız ki dünyanın en yoğun insanı. Halbuki diğerleri kadar ya da daha az iş yapıyorlardır. Kısacası havalarından geçilmez.

-Tüm işleri kendileri halletmek isterler

Az bilgilerine paralel olarak çok fazla alanda işleri halletmek isterler. Normal şartlarda bir alanda uzmanlaşmak gerekirken bu kişiler her işin uzmanıdırlar.

-Her duruma hazırlıklıdırlar

Rüzgâr nereden eserse essin bu kişilerin her duruma karşı tecrübeleri vardır. Daha doğrusu öyle olduğunu sanırlar.

-Üstlerine saygıları sonsuz, astlarına zulümleri kesintisizdir

Üstlerine karşı saygıda hiçbir zaman kusur etmezler. Hatta yalaka diyebileceğimiz tiplerdir bu kişiler. Ancak astları söz konusu olunca fırçanın limiti yoktur. Mutlaka astlarını ezerler. Astları arasında kendisinden daha bilgili ve tecrübeli birileri varsa vay onun haline!

-Bugün söylediklerini yarın inkâr ederler. Ama asla kabul etmezler.

Bugün size bir şeyler söylerler. Ancak yarın söylediklerinin tam tersi bir konuşmaları olabilir. “Dün böyle söylemiştiniz.” dediğinizde ise bunu kabul etmezler. Bugün akıllarına bir fikir gelir. Yarın o fikir çok saçmadır. Çok laf yalansız olmaz deriz ya, işte öyledir aslında.

-Başarısızlıklarını gizlerler

Başarısız olmuşlardır. Ancak başarısız olduklarını asla kabul etmezler. O başarısızlık içerisinden çekip çıkardıkları bir nokta ile başarılıymış gibi gösterirler. Bu kişilerin hayatta başarısız olduklarını göremezsiniz. Hata kabul etmezler.

-Kendi doğruları kesinlikle doğrudur

İlk maddede söylemiştim. En iyi onlar bilirler. Dolayısıyla onların doğruları kesindir. Üzerine tartışma bile yapılamaz. Bu doğrulara sizi de inandırmak için bin türlü şey yaparlar. Sizi o doğrunun içerisine çekene kadar vazgeçmezler. Onlar yılmaz birer savaşçıdırlar.

-Herkesin şahit olduğu bir konuyu bile inkâr edebilirler

Olay gözünüzün önünde olmuştur. Şahit olmuşsunuzdur. Ancak bunun bir önemi yoktur. Bu kişiler ne diyorsa o doğrudur. Olayı sanki siz hiç şahit olmamışsınız gibi anlatırlar. Diğer her doğrularında olduğu gibi buna da sizi inandırmak için çabalarlar.

Tekno Haberin

TeknoHaberin.com sitesi içerisinde güncel hayata dair bir çok konu hakkında bilgi edinebileceğiniz geniş kapsamlı blog sitesi. Sitemizdeki tüm içerikler tamamen bilgilendirme amaçlıdır. Oluşabilecek problemlerden teknohaberin.com sitesi sorumlu tutulamaz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir